Blog, History

GAYNOR MINDEN: Γνωρίζοντας την εταιρεία

Gaynor Minden
We help dancers thrive‘ Gaynor Minden

Η Gaynor Minden είναι εταιρεία κατασκευής ειδών χορού. Ειδικεύεται στην κατασκευή πουέντ και συνεργάζεται με προμηθευτές παγκοσμίως. Μπορείς να βρεις τα προϊόντα της σε διάφορα καταστήματα με είδη χορού ανά τον κόσμο, καθώς μετά την τελευταία τους μέτρηση προέκυψε ότι κάνουν αποστολές σε 85 χώρες. Ακόμη, την Gaynor Minden την προτιμούν πάνω από 200 επαγγελματικές ομάδες και ακαδημίες χορού. Σε αυτές ανήκουν οι American Ballet Theatre, England’s Royal Ballet, Paris Opera Ballet, Bolshoi Ballet, Mariinsky Ballet, Royal Danish Ballet, Dutch National Ballet, San Francisco, Houston και Boston Ballets.

Το ήξερες;

Η εταιρεία Gaynor Minden πήρε το όνομά της από την πρώην χορεύτρια και διευθύντρια ομάδων χορού Eliza Gaynor Minden. Βασισμένη στην επώδυνη εμπειρία της αλλά και την εμπειρία άλλων χορευτών με τις πουέντ, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα βελτιωμένο παπούτσι. Στόχος της ήταν η άνεση, η αντοχή και η κομψότητα και διέθετε όλα τα μέσα να το πετύχει. Από τη μία, η χρόνια ενασχόλησή της με το σκι, την ιστιοπλοΐα και το windsurf της έδωσε την ευκαιρία να δει από κοντά τα πλεονεκτήματα των βελτιστοποιημένων αθλητικών υλικών. Από την άλλη, η στενή σχέση με την εταιρεία ενεργειακά αποδοτικών εξαρτημάτων φωτισμού της οικογένειάς της την εφοδίασε με γνώσεις έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων. Αξιοποιώντας λοιπόν αυτά τα εργαλεία, διοχέτευσε την αγανάκτησή της για τις αναχρονιστικές πουέντ στην δημιουργία εκμοντερνισμένων παπουτσιών με τη χρήση αθλητικών υλικών.

Eliza Gaynor Minden
Στην αρχή…

Η Minden κατασκεύαζε τα παπούτσια στο μικρό διαμέρισμα στο Manhattan όπου ζούσε με τον σύζυγό της John Minden. Η Eliza ίδρυσε την εταιρεία με τον John, με τον οποίο συνεργάzεται μέχρι σήμερα, ξεκινώντας με έναν υπάλληλο και ένα παπούτσι. Από το 1993 η εταιρεία στεγάζεται στη Νέα Υόρκη, καθώς όσο μεγάλωνε τόσο περισσότερο αυξάνονταν οι ανάγκες για περισσότερο προσωπικό και χώρο.

Αρχικά, το βασικό στέλεχος του παπουτσιού ήταν σκληρό και δεν υπήρχαν πολλές επιλογές που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες και τους τύπους ποδιών κάθε χορεύτριας. Εξυπηρετούσαν μόνο δυνατά και σχετικά μικρά πόδια.

Η εμφάνιση των νέων αυτών πουέντ της Gaynor Minden, δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις στην αρκετα συντηρητική κοινότητα του μπαλέτου. Η επιμονή στην διατήρηση της παράδοσης του μπαλέτου έχει δύο όψεις. Από τη μία, καταφέρνει ακόμη και σήμερα να διατηρήσει το μεγαλείο του μπαλέτου και να συνεχίζει να συγκαταλέγεται στην τέχνη και όχι και στον αθλητισμό. Από την άλλη, αυτό που καταφέρνουν με το σώμα τους οι χορεύτριες του μπαλέτου αγγίζει, ίσως και ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού. Επομένως, η ανάγκη για εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού με την χρήση αθλητικών προδιαγραφών, είναι επιτακτική.

Κάποιοι ανταγωνιστές κυκλοφόρισαν μία φωτογραφία της Eliza στο Facebook, όπου απεικωνιζόταν ως διάβολος. Συνοδευόταν από την κατηγορία ότι το εγχείρημα της Gaynor Minden ήταν ενορχηστρωμένο από την CIA, με στόχο να καταστρέψει το Ρωσικό μπαλέτο. Χαρακτήρησαν τις πουέντ της εταιρείας ‘παπούτσια κλέφτες’. Το επιχείρημα αυτό βασίστηκε στο γεγονός ότι τα πολύ σκληρά παπούτσια επιτρέπουν στους χορευτές να κλέβουν, αφού δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν τόσο πολύ τους μύες των ποδιών τους. Και για αυτόυς η Gaynor Minden ήταν ακόμη χειρότερη γιατί, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά παπούτσια, οι πουέντ της δεν μαλάκωναν με τη χρήση.

Τώρα.

Αντίθετα με τους πιο διστακτικούς, υπήρξαν και κάποιοι δάσκαλοι με επιρροή που δοκίμασαν τις πουέντ της Gaynor Minden και ενθάρρυναν και άλλες χορεύτριες να το κάνουν. Μέσω της ανατροφοδότησης που πήραν από αυτές ανέπτυξαν την γκάμα των επιλογών που διαθέτουν. Πλέον διαθέτουν πολλά μοντέλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα. Διαθέτουν πουέντ με στελέχη και κουτιά πολύ μαλακά και εύπλαστα μέχρι και πολύ σκληρά. Ακόμη, κάθε χορεύρια, ανάλογα με τον τύπο του ποδιού της, μπορεί να βρει πουέντ με στενότερη ή φαρδύτερη εφαρμογή σε όλα τα νούμερα. Η Gaynor Minden ενσωματώνει πλέον και suede δερματάκι στην άκρη για να δώσει μεγαλύτετη διάρκεια ζωής στο παπούτσι. Παρέχει επίσης, πουέντ σε πολλές αποχρώσεις, από το ροζ μέχρι το σκούρο καφέ, για να εξυπηρετούν όλες τις αποχρώσεις του δέρματος. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα στις χορεύτριες να κατασκευάσουν πουέντ στα δικά τους μέτρα με ειδική παραγγελία.

Από το 2020, η Gaynor Minden έχει μεταφέρει την παραγωγή των πουέντ της από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Βασικά στοιχεία

Οι πουέντ Gaynor Minden παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στην κατασκευή τους από τις παραδοσιακές πουέντ άλλως εταιρειών. Σύμφωνα με την εταιρεία και τις χορεύτριες, αυτές οι διαφορές καθιστούν αυτές τις πουέντ καλύτερες και πιο εξελιγμένες.

Gaynor Minden Pointe Shoes - Lyra Extra Flex Yellow

Τα στελέχη, οι σόλες και τα κουτιά κατασκευάζονται από εύκαμπτο πολυμερές υλικό, το οποίο δεν μαλακώνει και δεν χαλάει με την χρήση. Επίσης, η Gaynor Minden χρησιμοποιεί σύγχρονα υλικά από εύπλαστα ένθετα για να υποστηρίζουν το πόδι στο παπούτσι, σε αντίθεση με τα υλικά του 19ου αι. όπως κόλλα και χαρτόνι που χρησιμοποιούν άλλες εταιρείες. Τα υλικά της Gaynor Minden χρησιμοποιούνται σε ιατρικές συσκευές όπως προσθετικά μέλη καθώς και σε αθλητικό εξοπλισμό. Εφόσον δεν καταστρέφονται με την χρήση, η ζωή του παπουτσιού αυξάνεται κατά 3 με 5 φορές σε σύγκριση με τα παπούτσια άλλων εταιρειών. Γι’ αυτό η εταιρεία προτείνει να επιλέξεις τις πουέντ με τη σκληρότητα που θα ήθελες να είχαν οι παραδοσιακές πουέντ αφού τις σπάσεις. Οι Gaynor Minden δεν αλλάζουν σκληρότητα με τη χρήση επομένως, μην επιλέξεις πουέντ που είναι πολύ σκληρές για το πόδι σου με στόχο να τις μαλακώσεις.

Η σόλα έχει ήδη σχηματισμένη καμάρα και δεν χρειάζεται ‘σπασιμο’ για να εφαρμόσει σωστά στο πόδι. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη και πιο όμορφη γραμμή. Μπορεί η χρήση των πουέντ να γίνεται πιο εύκολη αλλά και πάλι η χορεύτρια πρέπει να εξασκήσει το πόδι της ώστε να δυναμώσουν οι μύες για το ομαλό πέρασμα από το demi pointe στο on pointe.

Το κουτί είναι σταθερό και δεν καταρρέει και η πλατφόρμα 38% μεγαλύτερη επιφάνεια για επιπλέον σταθερότητα. Έτσι, τα παπούτσια είναι ανθεκτικά και βοηθούν στην ευθυγράμμιση του ποδιού, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για αρχάριους. Οι πουέντ της Gaynor Minden έχουν ελεγχθεί και αντέχουν πάνω από 250 000 relevés.

Στο σύνολο, η Gaynor Minden διαθέτει 3 φάρδη (width), 5 σχήματα κουτιού (box shape), 5 σκληρότητες (stiffness), 2 vamps και 2 ύψη φτέρνας (heel height).

Διαθέτουν εσωτερική επένδυση από αυθεντικό Poron® για απορρόφηση κραδασμών, άνεση και ελεγχόμενο κράτημα. Το Poron® είναι μια επαγγελματική επένδυση από μικροκυτταρικό αφρό ουρεθάνης που την συναντάμε σε αθλητικά παπούτσια. Ακόμη και ένα λεπτό κομμάτι προσφέρει σημαντική απορρόφηση κραδασμών. Σημαντικό είναι ότι πάντα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση χωρίς να χάνει την ελαστικότητα και τη λειτουργικότητά του. Οι Gaynor Minden αντικατέστησαν τις πιέτες κάτω από το κουτί με αυτό το υλικό για την μείωση του θορύβου.

Το κορδόνι περίσφηξης είναι τοποθετημένο εσωτερικά στο πλάι και η εσωτερική επένδυση είναι ελαφρώς ανάγλυφη. Η τοποθέτηση του κορδονιού στο πλάι αποτρέπει τις ενοχλήσεις στο επάνω μέρος του ποδιού και διευκολύνει το κρύψιμό του, διατηρώντας την καθαρή γραμμή του παπουτσιού. Η εσωτερική επένδυση των πουέντ είναι απορροφητική απομακρύνοντας την υγρασία από το πέλμα και η υφή της βοηθάει το πόδι να μένει σταθερό στο παπούτσι.

Ρούχα και Αξεσουάρ

Η Gaynor Minden ξεκίνησε να κατασκευάζει κορμάκια χορού από το 1990 σχεδιασμένα με ένα μοναδικό ελαφρώς πιο επίσημο στυλ. Από τότε μέχρι σήμερα η συλλογή με τα ρούχα της περιέχει κορμάκια, καλσόν από μικροΐνες, τουτού πρόβας και ρούχα προθέρμανσης (warm up) από υφάσματα όπως το ελαφρύ MicroTech και τα Ιταλικά πλεκτά.

Ακόμη, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τσάντες χορού καθώς και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ για τον εξοπλισμό των παπουτσιών και την φροντίδα των ποδιών. Τα προπονητικά βοηθήματα που διαθέτουν είναι εμπνευσμένα από την επιστημονική έρευνα του αθλητισμού και τα εργαλεία της φυσικοθεραπείας. Τα έχουν μελετήσει προσεκτικά και τα έχουν κατασκευάσει ειδικά για τις ανάγκες των χορευτών.

Ενδιαφέρουσα πληροφορία

Το λογότυπο της εταιρείας Gaynor Minden απεικονίζει την υπόκλιση ή αλλιώς révérence , όπως την ονομάζουν στο μπαλέτο. Η υπόκλιση αποτελεί παράδοση για το μπαλέτο και αντιπροσωπεύει την ευγένεια, την αξιοπρέπεια, την κομψότητα και τον σεβασμό. Στο τέλος ενός μαθήματος, οι συμμετέχοντες υποκλίνονται δείχνοντας την αναγνώρισή τους για τη συμβολή του δασκάλου, του μουσικού και των άλλων παρευρισκόμενων. Οι χορευτές υποκλίνονται και στο τέλος μιας παράστασης για να προσφέρουν την εκτίμησή τους στον περτενέρ τους, στον μαέστο, στο κοινό και όλο το προσωπικό που συνέβαλε στην υλοποίησή της.

Προώθηση

Η Gaynor Minden προτιμά να προωθεί την δουλειά της μέσω πραγματικών ουσιαστικών εμπειριών. Έτσι, προσφέρει τα παπούτσια της σε καταξιωμένες επαγγελματίες χορεύτριες και μόνο αφού έχουν χρησιμοποιήσει αποκλειστικά μόνο αυτές, για τουλάχιστον έναν χρόνο, αξιοποιούν τις μαρτυρίες τους και τις καθιερώνουν ως εκπροσώπους.

Η ιστοσελίδα της εξυπηρετεί όλο τον κόσμο αλλά η ομάδα της εταιρείας κάνει συχνά ταξίδια σε μέρη όπως η Ιαπωνία, ο Παναμάς και η Σιβιρία και επισκέπτονται προσωπικά τα καταστήματα, τις ομάδες και τις σχολές χορού.

Κλείνοντας, καλό είναι να αναγνωρίσουμε την συνεχή προσπάθεια της Gaynor Minden να επιστρατεύει τις καλύτερες ιδέες και τεχνικές και τα πιο εξελιγμένα υλικά με στόχο να εξυπηρετεί όλες τις χορεύτριες. Αυτή η προσέγγιση προκύπτει από την κατανόηση της ομάδας ότι οι χορεύτριες είναι και αθλήτριες.

Όπως αναφέρει και η ίδια η ομάδα στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσουν προϊόντα που σέβονται το όργανο, ωφελούν την χορεύτρια και ενισχύουν την τέχνη.

 

Εδώ θα βρεις όλα τα μοντέλα πουέντ της Gaynor Minden που διαθέτουμε.

Ανακάλυψε τις επιλογές γυναικείων ρούχων της Gaynor Minden καθώς και της Verdi και πολλών άλλων εταιρειών εδώ.

Διάβασε το άρθρο μας για να μάθεις οδηγίες για το ράψιμο της κορδέλας και των λάστιχων στις πουέντ σου. Παρακολούθησε και το σχετικό βίντεο στο τέλος του άρθρου και δες όλη τη διαδικασία εκτελεσμένη από έμπειρο μέλος της ομάδας μας.

 

Για αγορές πουέντ, προτείνουμε να επισκεφθείς τα καταστήματά μας στην Μοναστηρίου 315, Μενεμένη, Θεσσαλονίκη, 54628 (Verdi), ή στην Καραϊσκάκη 30, Θεσσαλονίκη, 54641 (Verdi πρώην Arabesque).

Είναι σημαντικό, ειδικά αν είναι η πρώτη σου αγορά, να δοκιμάσεις τις πουέντ για να επιλέξετε ποια σου ταιριάζει καλύτερα. Διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία μοντέλων με διαφορετικές προδιαγραφές και διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μπορείς να κάνεις παραγγελία μέσω του site και να επικοινωνήσεις μαζί μας για να σε καθοδηγήσουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες, οδηγίες ή απορίες μη διστάσεις να καλέσεις στο 2310863282 ή να στείλεις e-mail στο info@verdi-dance.gr

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

Επίσημη ιστοσελίδα της Gaynor Minden

Pointe Magazine

Ballet Connections