Blog, Tips, Για τους χορευτές

ΚΑΤΑΛΗΛΛΕΣ ΠΟΥΕΝΤ:ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ

Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψεις μερικές προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τις κατάλληλες πουέντ!

Όσα πρέπει να ξέρεις για τις πουέντ, τη δοκιμή τους και την εφαρμογή τους πριν τις αγοράσεις.

Η αναζήτηση για τις κατάλληλες πουέντ είναι πολύ σημαντική εάν θέλεις να αποκτήσεις καλή τεχνική, ενώ παράλληλα θα πονάς όσο γίνεται λιγότερο και θα διατηρήσεις τα πόδια σου υγιή.

Κάθε χορευτής ή χορεύτρια έχει μοναδικά πόδια, με διαφορές στο μήκος των δαχτύλων, στο σχήμα, στην καμάρα, στην ευλυγισία και στη δύναμη. Επομένως, οι περισσότεροι κατασκευαστές πουέντ παράγουν παραπάνω από ένα μοντέλο παπουτσιών, με το καθένα να προσφέρει διαφορετική εφαρμογή. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να δοκιμάσεις πολλές διαφορετικές μάρκες και μοντέλα πριν καταλήξεις σε αυτό που σου ταιριάζει. Ανεξάρτητα όμως από τον κατασκευαστή ή το μοντέλο, όλες οι πουέντ έχουν 3 σημαντικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που βοηθούν τους χορευτές και τις χορεύτριες να στέκονται στις μύτες (on pointe):

  • Ένα ‘κουτί’ (box) στο μπροστινό μέρος της πουέντ που αγκαλιάζει και υποστηρίζει το πόδι της χορεύτριας.
  • Ένα κομμάτι από άκαμπτο υλικό (shank) που κάνει την εσωτερική σόλα (insole) της πουέντ πιο σκληρή έτσι ώστε να προσφέρει υποστήριξη στην καμάρα του ποδιού όταν αυτό βρίσκεται στις μύτες (on pointe).
  • Εξωτερικά, η πουέντ είναι καλυμμένη με ύφασμα ώστε να κρύβει το κουτί και τα άλλα εσωτερικά κατασκευαστικά στοιχεία της. Επίσης, την κάνει πιο όμορφη αισθητικά. Το πιο συνηθισμένο ύφασμα στις πουέντ είναι το σατέν στα χρώματα του ανοιχτού ροζ και του δέρματος. Κατόπιν παραγγελίας μπορούν να είναι και σε πολλά άλλα διαφορετικά χρώματα.

Μη φοβάσαι να αλλάξεις μάρκα ή μοντέλο οποιαδήποτε στιγμή. Τα πόδια σου αλλάζουν με τα χρόνια και την χορευτική εξέλιξη. Επομένως οι κατάλληλες πουέντ μπορεί να διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο.

Tip: Τα πόδια μας μικραίνουν από το κρύο, οπότε καλό είναι πριν δοκιμάσεις πουέντ, τον χειμώνα, να περπατήσεις για 10 λεπτά μέσα στο μαγαζί, έτσι ώστε τα πόδια σου να πάρουν τη θερμοκρασία του δωματίου.

Ποια είναι τα διαφορετικά μέρη των πουέντ;

Εκτός από το κουτί στο μπροστινό μέρος της πουέντ, την άκαμπτη εσωτερική σόλα και το εξωτερικό σατέν ύφασμα, το παπούτσια αποτελείται και από:

  • Το κορδόνι που χρησιμοποιείται για να σφίξει η πουέντ γύρω από το πόδι.
  • Το λάστιχο που είναι ραμμένο σε κάθε πουέντ, χαμηλά γύρω από τον αστράγαλο για πιο ασφαλή εφαρμογή.
  • Την κορδέλα, επίσης ραμμένη σε κάθε παπούτσι και στα δύο πλάγια. Δένεται και αυτή γύρω από τον αστράγαλο για να κρατάει την πουέντ σταθερή πάνω στο πόδι.
  • Την εξωτερική σόλα στο κάτω μέρος της πουέντ, συνήθως φτιαγμένη από σουέντ.
  • Την πλατφόρμα που είναι το μπροστινό επίπεδο σημείο της πουέντ που στέκεσαι επάνω και σου επιτρέπει να χορεύεις στις μύτες (on pointe).
  • Το επάνω μπροστινό μέρος της πουέντ (vamp) που περιβάλει το κουτί και την πλατφόρμα του παπουτσιού.
  • Τον λαιμό (throat) που είναι το μέρος που ανοίγει το παπούτσι.

Μέγεθος και προστασία στο εσωτερικό της πουέντ

Οι πουέντ πρέπει να εφαρμόζουν σφιχτά στα δάχτυλα των ποδιών, χωρίς να είναι στρυμωγμένα αλλά και χωρίς να υπάρχει χώρος μέσα στο κουτί όπου το πόδι μπορεί να μετακινείται.

Tip: Όταν στέκεσαι στην 2η position το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού πρέπει να ακουμπά την άκρη της πουέντ χωρίς να την πιέζει.

Είναι λάθος η προσέγγιση επιλογής μεγαλύτερου νούμερου με σκοπό να προσθέσεις περισσότερη προστασία. Η υπερβολική προστασία σε αποτρέπει από το να νιώθεις και να χρησιμοποιείς το πάτωμα και αυτό με τη σειρά του περιορίζει την τεχνική σου και την σιγουριά σου. Οι κατάλληλες πουέντ δεν θα πονάνε τόσο, οπότε η προστασία που θα χρειαστείς είναι ελάχιστη. Παρόλα αυτά, στη δοκιμή είναι σημαντικό να φέρεις μαζί σου τα προστατευτικά (μαξιλαράκια ποδιού, δαχτύλων, tape κλπ) που πρόκειται να χρησιμοποιείς, καθώς και το καλσόν που φοράς στο μάθημα, ώστε να υπολογίσεις τον επιπλέον χώρο που χρειάζονται μέσα στην πουέντ.

Tip: Σε περίπτωση ανάγκης, π. χ. αν έχεις ξεχάσει τα μαξιλαράκια σου μπορείς να κόψεις και να χρησιμοποιήσεις νάυλον ή χαρτί κουζίνας όπως έκαναν παλαιότερα οι χορεύτριες.

Όσον αφορά το κουτί της πουέντ αν είναι πολύ στενό πιέζει τα δάχτυλα των ποδιών με μη υγιή τρόπο, χαλώντας το σχήμα τους. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει μελανιές στα δάχτυλα και να μην επιτρέπει την απαραίτητη κίνηση για να δουλευτεί σωστά το πόδι. Από την άλλη μεριά αν το κουτί είναι πολύ φαρδύ τότε δεν προσφέρει αρκετή υποστήριξη, με αποτέλεσμα το πόδι να γλιστράει μέσα στο παπούτσι, να δημιουργείται τριβή των δαχτύλων και επομένως φουσκάλες.

Το μήκος του κουτιού εξαρτάται από το μήκος των δαχτύλων σου και το ύψος της καμάρας σου. Γενικά, ένα μακρύτερο κουτί είναι πιο υποστηρικτικό αλλά παράλληλα απαιτεί περισσότερη δύναμη για να ανέβεις στις μύτες (on pointe). Αν το κουτί είναι πολύ κοντό π.χ. σταματάει κάτω από την άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου, τότε το πόδι σου καταρρέει και ‘κάθεται μέσα στην πουέντ’ με όλο το βάρος σου να τοποθετείται στις αρθρώσεις σου. Στην ουσία ‘γαντζώνεις’ με τα δάχτυλά σου και αυτό σε αποτρέπει από το να χτίσεις δυνατά και λειτουργικά μετατάρσια και δυνατούς γύρω μύες. Καταστρέφονται επίσης τα νύχια και δημιουργείται κότσι.

Η μαλακότητα της πουέντ σου εξαρτάται από τη σόλα που προσφέρει διαφορετικούς βαθμούς αντοχής και πάχους. Όσο πιο ψηλή και δυνατή είναι η καμάρα του ποδιού σου και επίσης, όσο πιο μακρύ είναι το πόδι σου, τόσο πιο σκληρό πρέπει να είναι το παπούτσι σου.

Στην αρχή, όταν δουλεύεις κυρίως στην μπάρα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς ένα μαλακότερο παπούτσι, όχι μόνο για να κάνει τη μετάβαση από τα μαλακά στις πουέντ πιο ομαλή αλλά και για να αποφύγεις να βασίζεσαι περισσότερο στο παπούτσι παρά στους μύες σου. Αργότερα, όταν θα είσαι σε πιο προχωρημένο επίπεδο, μπορεί να χρειαστείς διαφορετικές πουέντ για κάθε περίσταση. Μαλακότερες για εξάσκηση στη μπάρα και πηδήματα, σκληρότερες για στροφές και ισορροπίες και μεσαίες για να σε καλύπτουν σε όλες τις περιστάσεις.

Ανάλογα με το φάρδος και το σχήμα του ποδιού σου, το κουτί μπορεί να καταλήγει σε διάφορα σχήματα πλατφόρμας. Κάποια παπούτσια είναι πιο μυτερά με μικρότερη πλατφόρμα ενώ άλλα είναι πιο τετράγωνα με μεγαλύτερη πλατφόρμα. Αν νιώθεις την πλατφόρμα της πουέντ σου πολύ μικρή μπορείς να βάλεις μπάλωμα στην άκρη περιμετρικά για να δημιουργήσεις μεγαλύτερη πλατφόρμα για καλύτερη ισορροπία. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται πολλή προσπάθεια, αλλά υπάρχουν ειδικοί που παρέχουν αυτή την υπηρεσία.

Tip: Μπορείς να κόψεις και να ξεκολλήσεις το σατέν ύφασμα από την πλατφόρμα γιατί είναι αρκετά ολισθηρό (ειδικά σε ξύλινα πατώματα), με στόχο να μείνει μόνο ο καμβάς. Μπορείς επίσης να κολλήσεις ένα κομμάτι δέρμα στην πλατφόρμα. Αυτό προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο παπούτσι και ‘πιάνει’ καλύτερα το πάτωμα.

Επιλογή κατάλληλου μοντέλου πουέντ.

Όταν θα επισκεφτείς το κατάστημα ή τα καταστήματα από όπου πρόκειται να αγοράσεις τις πουέντ σου, οι ειδικοί θα λάβουν υπόψιν διάφορα χαρακτηριστικά του ποδιού σου για να επιλέξουν το πρώτο μοντέλο που θα δοκιμάσεις. Τρία βασικά είναι η δύναμη, η ευθυγράμμιση και οι τεχνικές ανάγκες των ποδιών σου.

Αφού έχουν καταλήξει στις άλλες πτυχές της δοκιμής, που είναι το μέγεθος, το φάρδος, την εσωτερική σόλα (shank/isole) και το επάνω μπροστινό μέρος της πουέντ (vamp), μπορεί να επαναξιολογήσουν την επιλογή του μοντέλου που έχουν κάνει. Οι χορεύτριες συχνά χρειάζονται διαφορετικές προδιαγραφές σε διαφορετικά μοντέλα πουέντ. Μπορεί μετά την πρώτη επιλογή να οδηγηθείς σε ένα πολύ διαφορετικό παπούτσι από το αρχικό που δοκίμασες οπότε μη φοβάσαι καθόλου να αλλάξεις γνώμη.

Κάθε χορεύτρια έχει μοναδικό σχήμα ποδιού. Πολλές από τις παραλλαγές προέρχονται από τις αναλογίες ανάμεσα στο μπροστινό μέρος του ποδιού, τα δάχτυλα και τη φτέρνα. Στην πρώτη αξιολόγηση του ποδιού σου, θα δουν αν το πόδι σου έχει το σχήμα του διαμαντιού (diamond) ή του ορθογώνιου (rectangle). Τα πόδια με σχήμα διαμαντιού είναι πιο φαρδιά στην περιοχή του μεταταρσίου (οι αρθρώσεις ανάμεσα στο σώμα του ποδιού και τα δάχτυλα, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου δακτύλου και του κότσι) και πιο στενά στη φτέρνα. Τα πόδια με ορθογώνιο σχήμα έχουν πιο σταθερό πλάτος από τα δάχτυλα μέχρι τη φτέρνα. Επομένως οι κατάλληλες πουέντ για τη φίλη σου μπορεί να μην είναι οι ίδιες για ‘σένα.

Θα εξετάσουν επίσης την πληρότητα του ποδιού. Πόσο ψηλό είναι ξεκινώντας από το πάτωμα μέχρι την κορυφή των δαχτύλων και της περιοχής του μεταταρσίου. Ένα πιο γεμάτο πόδι θα χρειαστεί μια πουέντ με πιο ψηλό προφίλ (crown).

Είναι πολύ σημαντικό επίσης το σχήμα των δαχτύλων σου, από τα μετατάρσια μέχρι την άκρη τους. Είναι το συνολικό σχήμα τους περισσότερο κωνικό ή τετράγωνο; Έχουν όλα τα δάχτυλα διαφορετικά μήκη μεταξύ τους ή είναι περίπου ίσα μεταξύ τους; Είναι το μεγάλο ή το δεύτερο δάχτυλο πολύ πιο μακρύ από τα υπόλοιπα; Αυτές οι ερωτήσεις θα βοηθήσουν στην επιλογή του πόσο κωνικό ή τετράγωνο χρειάζεται να είναι το κουτί της πουέντ.

Η καμάρα επίσης, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να επιλέξεις τις κατάλληλες πουέντ. Σύμφωνα με αυτή θα γίνει η επιλογή του τύπου της σόλας και της αντοχής του παπουτσιού. Υπάρχουν κάποιες πουέντ που είναι εξ αρχής ‘σπασμένες’, δηλαδή η σόλα τους είναι ήδη πιο μαλακή και παίρνει απευθείας την καμπύλη της καμάρας. Αυτό είναι βοηθητικό για χορεύτριες με πολύ ψηλές ή με πολύ κοντές καμάρες.

Tips για την ημέρα δοκιμής (από το βιβλίο The Pointe Book των Janice Barringer και Sarah Schlesinger):

  • Όταν στέκεσαι σε flat (όλο το πόδι πατημένο), τα δάχτυλά σου πρέπει να είναι ίσια και απλώς να ακουμπούν το μπροστινό τοίχωμα της πουέντ.
  • Όταν κάνει demi-plié στη 2η θέση, το παπούτσι πρέπει να είναι ελαφρώς στενό, εφόσον το πόδι απλώνεται. Δεν πρέπει όμως να λυγίζει το πόδι και στις πλευρές του πρέπει να νιώθει υποστήριξη, με ελαφριά πίεση, χωρίς πόνο.
  • Αν τα δάχτυλα στριμώχνονται και διπλώνουν και το παπούτσι κόβει τη φτέρνα τότε είναι πολύ μικρό.
  • Αν στην περιοχή του κουτιού υπάρχουν ζάρες τότε το κουτί ή και όλο το παπούτσι είναι πολύ στενό.
  • Αν ένα δάχτυλο του χεριού χωράει να γλιστρήσει ανάμεσα στην άκρη του κουτιού και το επάνω μέρος του ποδιού (είτε σε flat είτε in pointe) το παπούτσι είναι πιθανόν πολύ φαρδύ.
  • Όταν το πόδι σου είναι στη μύτη (on pointe) η φτέρνα του παπουτσιού πρέπει να εφάπτεται μαλακά με τη φτέρνα του ποδιού σου. Αν μεγάλο κομμάτι του υφάσματος μπορεί να πιαστεί με το χέρι τότε το παπούτσι είναι πολύ μακρύ. Σε αυτή τη θέση το τέλος της σόλας πρέπει να φτάνει στο τέλος της φτέρνας σου.
  • Αν, όταν ανεβαίνεις προσεκτικά σε demi pointe η φτέρνα σου βγαίνει από το παπούτσι τότε είναι πολύ φαρδύ.

Το ιδανικό είναι φυσικά να επιλέξεις τις κατάλληλες πουέντ δια ζώσης αφού θα έχεις δοκιμάσει πολλά μοντέλα με τη βοήθεια των ειδικών. Αλλά σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό καλό είναι να γνωρίζεις τη μορφολογία των ποδιών σου πριν παραγγείλεις κάποιο μοντέλο. Εξ άλλου πάντα μπορείς να επικοινωνήσεις με τα καταστήματα και εξ αποστάσεως για περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια. Οπότε θα τους εξυπηρετούσε πολύ να τους δώσεις μια σαφή εικόνα του ποδιού σου για να σε κατευθύνουν σωστά.

Εδώ μπορείς να διαλέξεις τις κατάληλλες πουέντ.