Blog, Tips, Για τους γονείς

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟ;

Σε ποια ηλικία μπορεί το παιδί μου να ξεκινήσει μπαλέτο;

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που καλούνται να απαντήσουν οι δάσκαλοι χορού. Ένα παιδί μπορεί να εισαχθεί σταδιακά στην τέχνη του μπαλέτου μέσω της μουσικοκινητικής αγωγής από την ηλικία των 4άρων ετών. Σε αυτό το μάθημα θα έρθει σε επαφή με τη μουσική και τις βασικές αρχές της σε συνδυασμό με την κίνηση του σώματος του, μέσω απλών ασκήσεων σε μορφή παιχνιδιού. Παράλληλα θα γυμνάζει ήπια το σώμα του στον βαθμό που του επιτρέπει η ηλικία του. Αφού λοιπόν θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, θα είναι πλέον έτοιμο στην ηλικία των 6 ετών να ξεκινήσει το μπαλέτο όπου θα αρχίσει να μαθαίνει απλό βηματολόγιο. Ένα παιδί 6 ετών είναι πιο ώριμο ψυχολογικά, νοητικά και κινητικά για να αντιληφθεί και να απολαύσει τα οφέλη του μπαλέτου.

Περνάμε λοιπόν στη δεύτερη πιο συνηθισμένη ερώτηση των γονέων.

Γιατί να ξεκινήσει το παιδί μου μπαλέτο και ποια είναι το οφέλη του;

Υπάρχουν πολλών ειδών οφέλη που προκύπτουν από το μπαλέτο. Ας αρχίσουμε από τα σωματικά. Το παιδί αποκτά σωστή στάση του σώματος πράγμα που το αποτρέπει από το να αντιμετωπίζει πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος όπως είναι τα γόνατα και η μέση. Εξασκεί επίσης την ισορροπία και την ευλυγισία του, στοιχεία που είναι και αυτά χρήσιμα στην καθημερινότητα του, ακόμη και σε οποιαδήποτε άλλη αθλητική δραστηριότητα αποφασίσει να ακολουθήσει. Βελτιώνει τον τρόπο που περπατάει βοηθώντας έτσι το σώμα του να μην τραυματίζεται. Πολύ σημαντικό όφελος που βοηθάει επίσης στην αποφυγή τραυματισμών, είναι η αρμονία των κινήσεων και ο έλεγχος του σώματος που αποκτά το παιδί. Τέλος, το μπαλέτο εκτός από μια μορφή τέχνης, θεωρείται και εξαιρετικός τρόπος εκγύμνασης του σώματος.

Η ενασχόληση με το μπαλέτο συμβάλει και στη συμπεριφορά του παιδιού. Μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ιδέες του πιο εύκολα και με διάφορους τρόπους εξασκώντας έτσι και τη φαντασία του. Μαθαίνει την έννοια της ομαδικότητας καθώς συνεργάζεται με άλλα παιδιά για να πετύχουν τον ίδιο στόχο υπό τις οδηγίες της δασκάλας ή του δασκάλου. Αποκτά επίσης πειθαρχεία όχι μόνο με τη μορφή υπακοής σε οδηγίες και κανόνες στο πλαίσιο μίας κοινωνικής ομάδας, αλλά και προσωπικά. Πιο συγκεκριμένα, το μπαλέτο εφόσον είναι μια αρκετά απαιτητική, σωματικά, τέχνη το παιδί μαθαίνει να βάζει στόχους και να πειθαρχεί σε αυτούς μέχρι να τους κατακτήσει. Η ενασχόληση με οποιαδήποτε τέχνη ή αθλητική δραστηριότητα, συνήθως, διαμορφώνει θετικά την προσωπικότητα του παιδιού κάνοντάς το επίσης αρκετά κοινωνικό γεγονός που θα το βοηθήσει και μετέπειτα στη ζωή του, ώστε να έχει φίλους και κοινωνικές συναναστροφές που μπορούν να του προσφέρουν πολλά, όπως γνώσεις, απόψεις και ιδέες.

Στο μπαλέτο επίσης, τα παιδιά εξασκούν τη μνήμη τους μέσα από τις πολλές ασκήσεις και χορογραφίες που καλούνται να θυμούνται. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οξύνεται και η συνδυαστική τους σκέψη καθώς συχνά καλούνται να συνθέσουν και δικές τους μικρές ασκήσεις. Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μπαλέτου και οι δάσκαλοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εξάσκηση του να την ‘ακούν’ τα παιδιά. Τους μαθαίνουν από πολύ νωρίς να τη μετράνε επομένως η μουσικότητα είναι μια ακόμη δεξιότητα που αποκτούν από την ενασχόληση με το μπαλέτο.

Τέλος, τα οφέλη είναι πολλά και σε προσωπικό/συναισθηματικό επίπεδο. Το παιδί αποκτά το αίσθημα της αυτοπεποίθησης/αυτοεκτίμηση βλέποντας τον εαυτό του μέρα μέρα με τη μέρα να κάνει έστω και μικρά βήματα βελτίωσης σε μια τόσο απαιτητική,  σωματικά και νοητικά, δραστηριότητα. Έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματα του, τα διοχετεύει στην κίνησή του και με αυτό τον τρόπο τα εκτονώνει ακόμη και αν πολλές φορές δεν καταφέρνει να τα εκφράσει λεκτικά. Το μπαλέτο επίσης, δίνει στο παιδί κίνητρο για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής καθώς θα διαπιστώνει σιγά σιγά και μόνο του ότι αυτός ο τρόπος θα το κάνει να νιώθει καλύτερα και να ανταπεξέρχεται με περισσότερη ενέργεια. Αυτό έχει ως συνέπεια να αντιμετωπίζει το σώμα του με αγάπη και σεβασμό και θα θέλει να το φροντίζει και να το προστατεύει από τραυματισμούς κάτι που προσπαθούν και οι δάσκαλοί να τους εμφυσήσουν από πολύ νωρίς.

Για όποια από τα παραπάνω οφέλη και αν θεωρείτε ότι είναι σημαντικά και το παιδί σας χρειάζεται, αξίζει τον κόπο να κάνετε μία δοκιμή.

Αν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε, εδώ μπορείτε να βρείτε ότι χρειάζεστε για το παιδί σας.