Blog, History

Κορμάκια Ρυθμικής Γυμναστικής: Η Συλλογή των Λουλουδιών

Κορμάκια Ρυθμικής

Κορμάκια ρυθμικής γυμναστικής για τις μικρές και τις μεγάλες αθλήτριες, κατασκευασμένα, από την αρχή μέχρι το τέλος, από την εξειδικευμένη ομάδα της Verdi!

Πριν σου πούμε όμως περισσότερα για την Συλλογή των Λουλουδιών της εταιρείας μας, ας δούμε λίγα ιστορικά στοιχεία του αθλήματος και τη σημασία του ρούχου σε αυτό.

Εμφάνιση της ρυθμικής γυμναστικής και επιρροές

Ίχνη του αθλήματος εμφανίζονται, παλαιότερα και από την γυμναστική στην Αρχαία Ελλάδα. Στα κεραμικά, τους τάφους, ακόμη και σε ορισμένες πυραμίδες της Αρχαίας Αιγύπτου, βρέθηκαν απεικονίσεις γυναικών να κάνουν κάμψεις πίσω και να χορεύουν σε ομάδες κρατώντας μπάλες. Εκείνη την περίοδο ήταν εμφανής η αισθητική έκφραση της ανθρώπινης μορφής και οι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν την ομορφιά σε λατρευτική θέση.

Κορμάκια Ρυθμικής: Αρχαία Αίγυπτος

Την περίοδο της Αναγέννησης, το μπαλέτο εισάγεται στην Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη και επαναστατικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στην Βιομηχανική Εποχή. Από τη μία, το μπαλέτο άρχισε να αποτελεί μια, αισθητικά και σωματικά, απαιτητική τέχνη. Παράλληλα, γεννήθηκε η ανάγκη για εκπαίδευση στην σωματική άσκηση, αφού κατανόησαν την οικονομική σημασία ενός σωματικά υγιούς εργατικού δυναμικού. Παρότι οι γυναίκες τον 19ο αιώνα δεν μπορούσαν να αγωνιστούν, ήταν κοινωνικά αποδεκτό να δημιουργούν καλλισθενικές ομάδες και να παρουσιάζουν προγράμματα με την συνοδεία μουσικής.

Ο Γάλλος ψυχολόγος/φωτογράφος, Georges Demenÿ (1850-1917) και ο Γάλλος μουσικός/δάσκαλος François Delsarte συμβάλλουν στην εμφάνιση της ρυθμικής γυμναστικής με την δημιουργία δύο συστημάτων εκπαιδευσής για την φυσική κατάσταση. Το σύστημα του Demenÿ περιείχε ασκήσεις όπου κρατούσαν ένα όργανο στο χέρι, όπως στεφάνια και ράβδους. Οι ασκήσεις αυτές αποσκοπούσαν στην διάταση των μυών και την ανάπτυξη της ευλυγισίας. Ο Delsarte πίστευε ότι η σωματική άσκηση ήταν απαραίτητη για την στάση, την ομορφιά, την υγεία και την επιτυχία. Το ‘σύστημα έκφρασης’ που δόμησε περιείχε τις βασικές αρχές κίνησης και αισθητικής που διέπουν την ρυθμική γυμναστική σήμερα. Η βασικότερη είναι η έκφραση μέσω της κίνησης.

Κορμάκια Ρυθμικής: Georges DemenÿΚορμάκια Ρυθμικής: François Delsarte
Interesting fact: Η ρυθμική γυμναστική εξασκείται αποκλειστικά από γυναίκες αθλήτριες, με σπάνιες εξαιρέσεις σε χώρες όπως η Ιαπωνία που όλο και πιο συχνά αγωνίζονται και άνδρες.

Η Αμερικανίδα χορεύτρια Isadora Duncan (1877-1927) επαναστατεί ενάντια στην αυστηρότητα του μπαλέτου, λόγω της ανάγκης για ατομική έκφραση. Έτσι, εμφανίζεται ο μοντέρνος χορός. Ήταν εμφανώς επηρεασμένη από τον Delsarte και κατέρριψε όλα τα ταμπού του κλασσικού μπαλέτου, δίνοντας βήμα στην φυσική κίνηση, την ομορφιά και την ελευθερία της έκφρασης. Αυτό ήταν σημαντικό κλειδί στην εξέλιξη της ρυθμικής γυμναστικής όπως την ξέρουμε σήμερα, καθώς εμπεριέχει τον μοντέρνο χορό στην προπόνηση και στα προγράμματά της.

Κορμάκια Ρυθμικής: Isadora Duncan

Το ίδιο επαναστατικός αποδεικνύεται και ο Ελβετός μουσικός/δάσκαλος Émile-Jaques Dalcroze (1865-1950) που παρουσιάζει ιδέες επηρρεασμένες από ένα μείγμα μουσικής και χορού. Ίδρυσε ένα ινστιτούτο ρυθμικής γυμναστικής στη Γενέβη που συνεχίζει να προπονεί αθλήτριες, μέχρι και σήμερα, χρησιμοποιώντας τις ρυθμικές (eurythmics) μεθόδους του.

Κορμακια Ρυθμικής: Émile-Jaques Dalcroze

Το 1920, το Σοβιετικό Σωματείο δημιουργεί γυναικείες ομάδες γυμναστικής σε εταιρείες, εργοστάσια και εκπαιδευτικά ινστιτούτα, βασισμένο στις ιδέες του Dalcroze, με στόχο την βελτίωση της υγείας και της αποδοτικότητας. Το 1934 άνοιξε το τμήμα Καλλιτεχνική Κίνηση και Ακροβατικά στο Ινστιτούτο Φυσικής Κουλτούρας στη Μόσχα. Από εκεί και έπειτα ιδρύθηκαν και άλλες σχολές εκπαιδευσης προπονητών ρυθμικής γυμναστικής, το άθλημα γνώρισε άνοδο και πλέον αποτελεί ολυμπιακό άθλημα.

Εδώ μπορείς να βρεις περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις σχολές ρυθμικής γυμναστικής και την εισαγωγή του αθλήματος στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Τα κορμάκια ρυθμικής γυμναστικής

Το κορμάκι για μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής είναι εξίσου σημαντικό με την μουσική και τη χορογραφία. Είναι ένα επιπλέον εργαλείο με το οποίο μπορεί να εκφράσει την καλλιτεχνία και την μοναδικότητά της. Το σωστά επιλεγμένο κορμάκι αποτελεί όχι μόνο ένα στολίδι του προγράμματος αλλά και βασικό παράγοντα της επιτυχίας. Όταν εφαρμόζει απόλυτα στον τύπο του σώματος της αθλήτριας το αναδεικνύει όμορφα ενισχύοντας τα δυνατά χαρακτηριστικά της δομής και της κίνησής της. Επιπλέον, επιτρέπει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Όταν οι αθλήτριες επιλέγουν το κορμάκι για τους αγώνες, έχουν ως στόχο την αισθητική και νοηματική σύμπνοια αυτού με την χορογραφία και τη μουσική ώστε να καταλήξουν σε ένα αξιομνημόνευτο και επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Τέλος, τα κορμάκια ρυθμικής γυμναστικής πρέπει να πληρούν κάποιες τεχνικές προδιαγραφές όσον αφορά τον σχεδιασμό, τα υλικά και την εφαρμογή σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Σύμφωνα με τον κανονισμό εάν αυτό δεν συμβεί τότε επιφέρεται ποινή που κοστίζει στην τελική βαθμολογία.

Τα δικά μας custom made κορμάκια ρυθμικής γυμναστικής

Η καταρτισμένη ομάδα της εταιρείας Verdi σχεδιάζει και κατασκευάζει το κορμάκι σου έχοντας πλήρη γνώση του κανονισμού και των απαιτήσεων της Ομοσπονδίας. Πάνω απ’ όλα όμως, όλες μας οι δημιουργίες έχουν ως βασικό γνώμονα την εκάστοτε αθλήτρια και τον χαρακτήρα της, με σκοπό το αποτέλεσμα να την αντιπροσωπεύει και να την εκφράζει στο έπακρο. Είμαστε δίπλα σου σε όλη τη διαδικασία, από την αρχή μέχρι το τέλος, και συνεργαζόμαστε μαζί σου ώστε να νιώσεις ασφάλεια για το αποτέλεσμα. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Συζητάμε εκτενώς και επιλέγουμε μαζί το σχέδιο. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Μπορείς να σχεδιάσεις εσύ το κορμάκι ακριβώς όπως το έχεις στο μυαλό σου, εφόσον έχεις την δυνατότητα και επιθυμείς να είσαι εσύ η δημιουργός της αρχικής ιδέας. Ακόμη και σε αυτή τη διαδικασία είμαστε εδώ για να σε καθοδηγήσουμε και να σε βοηθήσουμε. Η άλλη εκδοχή είναι να μοιραστείς μαζί μας αυτό που φαντάζεσαι, να μας δώσεις τις απαραίτητες πληροφορίες για το θέμα της χορογραφίας σου και να ακούσουμε τη μουσική σου. Μετά, εμείς θα σχεδιάσουμε το κατάλληλο κορμάκι για σένα. Αφού είσαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα το κατασκευάζουμε από μια πληθώρα υλικών και υφασμάτων που φροντίζουμε να ανανεώνουμε και να εμπλουτίζουμε κάθε χρόνο, καθώς στόχος μας είναι η εξέλιξη που θα μας οδηγήσει σε όλο και πιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Τέλος, επιλέγουμε μαζί τον στολισμό χρησιμοποιώντας πέτρες, μοτίφ, κρόσσια και πολλά άλλα, από την μεγάλη γκάμα υλικών που διαθέτουμε.

Ακόμη, στην περίπτωση που δεν είσαι σίγουρη για το κορμάκι που θέλεις και προτιμάς να επιλέξεις από υπάρχουσες προτάσεις, σου προτείνουμε να επισκεφτείς τη Συλλογή των Λουλουδιών της εταιρείας μας.

Η Συλλογή των Λουλουδιών της Verdi

Βασιζόμενοι σε αυτή τη φιλοσοφία δημιουργήσαμε την Συλλογή των Λουλουδιών που συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται. Αποτελείται από κορμάκια ρυθμικής γυμναστικής, εμπνευσμένα από τον φυσικό κόσμο των λουλουδιών. Παρατηρήσαμε τις αποχρώσεις και τους συνδυασμούς χρωμάτων τους, τα σχήματα που παίρνουν και τα περιβάλλοντα που ανθίζουν. Μάθαμε την προέλευσή και τους ιστορικούς και φιλοσοφικούς συμβολισμούς τους. Στη συνέχεια, τους δώσαμε υπόσταση σκεπτόμενοι τον άνθρωπο και καταλήξαμε σε αυτή τη συλλογή.

Μερικά παραδείγματα από τη συλλογή

Wild Daffodil

Κορμάκι Ρυθμικής Wild Daffodil Κορμάκια Ρυθμικής - Wild Daffodil

Το λουλούδι Wild Daffodil, ή αλλιώς Νάρκισσος, είναι ένα λουλούδι της άνοιξης που χρησιμοποιείται για να διακοσμεί τους κήπους. Το συγκεκριμένο είδος αυτού του λουλουδιού, διαθέτει έναν συνδυασμό από κίτρινα και λευκά άνθη, σε κυκλικό και μυτερό σχήμα δημιουργώντας μια ‘αρμονική’ αντίστοιξη. Είναι ευπροσάρμοστο λουλούδι καθώς μπορεί να ανθίσει σχεδόν σε όλα τα εδάφη. Συμβολίζει την αναγέννηση, και τη νέα αρχή, γεγονός καθόλου τυχαίο για ένα λουλούδι που χρειάζεται ηλιόλουστο περιβάλλον για να ανθοφορήσει. Αντιπροσωπεύει την θετική πλευρά της νέας αρχής και συνδυάζεται με την ανάγκη για φως.

Azalea

Κορμάκι Ρυθμικής Azalea Κορμάκια Ρυθμικής Azalea λουλούδι

Το λουλούδι Azalea, στην πραγματικότητα είναι ένας θάμνος που φέρει άνθη διάφορων χρωμάτων. Είναι ένα όμορφο και ντελικάτο φυτό που απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες για να ανθοφορήσει. Προτιμά το μέτριο κλίμα, ούτε πολύ κρύο ούτε πολλή ζέστη, και το διάχυτο φως.  Είναι σύμβολο της αγάπης και της πιστότητας, εκφράζει τη θηλυκή ομορφιά, τη λεπτότητα, τη χάρη, την εγκράτεια, την ευγνωμοσύνη αλλά και την αφθονία, την άνεση και την ισορροπία. Οι συμβολισμοί της ταιριάζουν απόλυτα με τις προϋποθέσεις επιβίωσής της και αυτή είναι και η μαγεία της. Ακόμη συμβολίζει και την επιτυχία που έρχεται μόνο μετά από μεθοδική δουλειά και απαιτεί χρόνο. Έτσι, και η Azalea χτίζει το άνθισμά της τον χειμώνα και το καλοκαίρι είναι έτοιμη για να στολίσει κήπους, βεράντες και να δωριστεί. Τότε είναι που τα άνθη της έχουν φτάσει στο καλύτερό τους στάδιο.

Τα κορμάκια ρυθμικής από την Συλλογή των Λουλουδιών αλλά και κάθε κορμάκι που προέρχεται από την δημιουργική διεργασία τόσων ατόμων, όπως της προπονήτριας, της αθλήτριας και των ενδυματολόγων αποτελούν ένα μοναδικό έργο τέχνης ειδικά διαμορφωμένο για την κάθε προσωπικότητα! Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο και άκουσέ τον. Θα σε καθοδηγήσει στην καλύτερη επιλογή! Και μην ξεχνάς ποτέ να είσαι ΕΣΥ!

 

Περισσότερες πηγές από τις οποίες μπορείς να μάθεις για την ιστορική εξέλιξη της ρυθμικής γυμναστικής:

melodyrg.com

olympics.com

allgymnasts.com

rgalberta.com